Gravure druk Maastrichts Aardewerk

Regout drukwerkplaats
Het museum toont een reconstructie van een drukwerkplaats anno 1860, waarbij een originele handpersmachine voor kopergravuredruk van Petrus Regout een hoofdrol speelt. Deze unieke pers, die het museum in haar bezit heeft, is speciaal voor deze tentoonstelling vakkundig gerestaureerd door de medewerkers van het museum.
De expositie toont o.a. het specifieke drukprocédé van de drukdecors (transfers),waarbij de gravuredruktechniek wordt gebruikt. Tranfers worden gebruikt om afbeeldingen op keramische serviezen (zoals koppen, schotel, borden en schalen) over te brengen. De koperen gravureplaten worden afgedrukt met speciale inkten op geprepareerd dun papier door middel van de kopergravurepers. Daarna worden afbeeldingen losgeknipt en aangebracht op de met glazuur bespoten keramische produkten, waarna ze in de oven worden gebakken op 1200 graden celcius. Het transfer papier verbrandt en de speciale drukinkt van de
afbeelding wordt als het ware in het glazuur gebakken.
De produktie oplage van de drukdecors voor 1900 uitgevoerd met de handgravure pers bedroeg ca.500 afdrukken per dag. Na 1910 kwamen er cilinder persen met een oplage van 4800 afdrukken per dag.
********************************************************************************
 23/8: Victor stuurde me vanmiddag nog een foto van een gravure plaat van LEIS servies. Hij meldde me dat hij lang geleden had gehoord dat er ook ergens een Lange Lijs plaat zou zijn. Het ‘losweken’ van een foto ..euhmmm…duurde al jaren….:-)
Op 17 augustus schenkt Jolanda op haar Blog ook al enige aandacht aan deze gravure platen:  http://pastelservies.spaces.live.com/default.aspx
 Toevallig kocht ik vandaag nog een Leis kop en schotel en je ziet hem rechts op de 1ste Leis foto. Onderling zijn deze kopjes net allemaal wat anders: rond of hoekig/ recht oor of rond oor of zonder oor/ met of zonder stempel.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in research, tentoonstelling/museum/veiling. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s