Catalogus SC en P Regout ca 1900

Via de VMA kwam ik in bezit van een catalogus/prijslijsten van Societe Ceramique uit 1901 (170 blz) en van Petrus Regout van 1885 en 1907 (samen 120 blz) in het nederlands/frans
En die heb ik beide eens uitgebreid doorgespit. Ik vond de volgende informatie waarbij natuurlijk meteen wordt opgemerkt dat het bij Mosa niet exact hetzelfde zal zijn geweest. Maar het geeft in ieder geval een indicatie. Ik vond vele afmetingen en (inhouds) maten en ook nummering van diverse maten die van 1 item werden gemaakt. De Regout catalogus was ook voorzien van afbeeldingen en er kon worden teruggezocht hoe een serviesdeel eruit zag.
SOCIETE CERAMIQUE:
– koffiekannen worden met hoogte en inhoud gemeld en zijn ca 1-3 liter
– theepotten zijn soms kleine koffiekannen. Werd er vroeger meer koffie dan thee gedronken ?
– chocoladekannen hoorden bij een servies en zijn 0,6-3 liter inhoud
– eierdopje heeft een inhoud van 30 ml
– wat ik eerder al vond: een maat 000 is de grootste en bv 5 de kleinste van een serviesdeel
– het snijplankje wordt hier ook BROODPLANK genoemd
– roomkom is 14 cm (kleine kantige spoelkom ?) inhoud 370 ml
– er zijn roomkannen en er zijn melkkannen, roomkannen zijn vaak slechts 5 cm hoog, melk/waterkannen hebben veel meer inhoud
– een PLAT kan een hoge of een lage schaal zijn die schotel of schaal wordt genoemd
– broodschalen worden consequent BROODMAND genoemd
– er waren grote onderzetters (voor theepot, koffiekan of waterkoker)genaamd PLATEAU diameter 15.5-18.5 cm
– testje voor in theestoof kost 6 cent
– een koffie/theeservies bestaat uit 17 onderdelen
– een zgn tete a tete bestaat uit theepot, suiker en melk, onderschotel, en kop en schotels; doch geen spoelkom
– bij een koffieservies hoort een melkkannetje en geen roomkan
– spoelkommen hebben een diameter van ca 17 cm
– ik vond een vierkante schaal (LL boekje) en die heeft de naam: DESSERTSCHAAL met diameter 24.5 cm
– een gebakstel (grote schaal en schotels) heet KOEKSERVIES en heeft schotels van 15 of 19 cm
– MELKSERVIES bestaat uit: Bekers en een Kan (900 ml) met daaronder een schaal (Plateau) van 23.5 cm
– ik kom vele treven tegen en ze behoorden standaard bij een eetservies. Officiele naam is een VISCHPLAAT
– soeptassen hebben een inhoud van 230->400 ml
– bij de meeste serviezen lijken de borden een gelijke maatvoering te hebben, doch niet in verhouding met de duim lengtemaat
– veel theegoed wordt aangeboden: koppen en schotels met of zonder oor en hebben een inhoud van 70-200 ml en ik zie ook kopjes ca 5×5 cm (dus geen mokkakopjes ?)
– theekoppen hebben een kleinere inhoud dan koffiekoppen, kopjes kinderservies zijn 60 ml
– lengte mosterdlepel is 10 cm
REGOUT:
– eetserviezen worden als 12 persoons aangeboden en bestaan uit 67 onderdelen. Borden gingen per dozijn
– prijs voor een 67 delig eetservies variereert van F 15-28
– prijs 37 delig kinderservies is ca F 5
– koffieservies is 17 delig en theeservies 16 delig
– koffiekan plus filter wordt verkocht als KOFFIEFILTREERKAN
– een theepot-onderzetter heet: THEEPOTSTAANDER 15.5 en 17.5 cm
– vermelding van bierglasschoteltjes van 9,5 en 12,5 cm (kleine onderzetter ?)
– marmeladepotje wordt MET schotel aangeboden
– stroopkan ZONDER schotel
– schotel onder een melkstel heeft ook een diameter van 23.5 cm
– diameter van een koekschotel is meestal ca 28 cm
– prijs wit vuurtestje in een theestoof is 5,5 cent
– er worden vele soeptassen aangeboden en die hebben meestal een volume van ca 300 ml. Model is laag en wijd
– eierstellen worden aangeboden en die zijn te koop met/zonder dopjes cq lepeltjes.
– eierlepeltjes hingen soms in het eierstel
– maat koekdoos is 29 cm lang en 13 cm hoog
– een gevlochten hengsel voor een chocoladepot kost 12 cent
– ik kom decor 206 tegen. Maar bij nazoeken heeft dat niets met LL te maken
– het lijkt of een spoelkom alleen bij een koffieservies hoort dus het zou kunnen zijn dan de spoelkom werd gebruikt voor de koffieprut en niet voor de theebladeren
– het Zwiebelmuster decor werd ook hier op diverse uitvoeringen van serviezen aangebracht
– de meeste borden en schalen hebben een enigszins vaste maat die in verhouding staat met de duim lengtemaat
– een op LL schaal met cloche gelijkende schaal: heet een GEDEKTE SCHOTEL.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in research. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s