Kijk nou !

Tot mijn verbazing vond ik op MP dit bekende kantige model theepotje met decor Zwiebelmuster en het blijkt Moule nummer 1127 te zijn.
image 038.10cm
18/8/14: Dit theepotje blijkt bij navraag 10 cm hoog te zijn en dus is ook gelijk weer een Moule nummer bekend. Maar die 10 cm is wel vreemd omdat er ook nog een 11 cm potje (inhoud ca 750 ml) is dat dan eigenlijk nummer 1 moet zijn, want iets groter. In de Mosa Moulenlijsten worden nl de theepotten met nummeraanduiding 2-x-3-4-5-6 gemeld en de hoogste cijfers geeft meestal het kleinste serviesdeel aan. Bij theepot x staat in de Moulen lijst vermeld: Theepot 0,5-1.5. Dat zou kunnen inhouden dat laatstgenoemde OF een ander model heeft OF dat er dus 6 maten theepotjes van dit model ooit zijn gemaakt, ipv de nu reeds bekende 5 maten.
Zie ook: https://langelijs.wordpress.com/2011/08/27/nanking-thee-en-koffiepotten/
Ik kwam eerder in Mosa boeken tegen dat er soms hele grote voorraden van 1x gebrand servies werden opgeslagen in afwachting van een decor en daarna kwam pas (soms jaren later) de 2de brand met het uiteindelijke decor. Hoe is dat dan met dit Zwiebel potje gegaan en ook het eerder gevonden decor 427 kantige theekannetje ?
Welke decornummer dit Zwiebel decor heeft is nog niet bekend maar waarschijnlijk toch ruim VOOR 1900. Het kannetje decor 427 zal ergens tussen decor 206 (1895) en 726 (1910) liggen. De 1ste Nanking serviesdelen zijn dus rond 1910 ontwikkeld en in productie genomen. Werd er toen al meteen LL decor op aan gebracht ? Zijn er (omdat er zo weinig andere decors op worden aangetroffen) eerst proeven gedaan met andere decors ? Werd decor 720 ook eerst als proef gebruikt en meteen daarna als decor 726 op het Nanking servies aangebracht en werd dat pas een ‘succesnummer’ qua verkoop ?
Voor zover nu bekend zijn is geen decor 726 op andere modellen servies aangebracht dan het Nanking servies. Bij decor 720 deden ze dat echter wel.

Edit 24/8/14: bij nader inzien weet ik dat er ook een kantige botervloot is bij het Peterselie servies. Alleen het knopje is anders.
image 001

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in (decor 726) kantig / Nanking LL servies, marktplaats, research. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s