Schrijfopdracht

Twee maanden geleden kwam ik per mail in contact met F, die schreef over een Lijs servies van Oma in haar kast en haar zoektocht naar meer info over dit decor. Vandaag ontving ik haar schrijfopdracht:

Lange Lijs
Aan de kleur blauw hangt voor mij de geur van sterke en de smaak van slappe thee.
Het is de kleur van het porseleinen theeservies, met chinees motief, dat ik van mijn oma erfde en waar ik in mijn jeugd thee uitdronk.
Op de theepot en de kopjes stond een blauw figuurtje en er waren, in mijn ogen, onduidelijke bloemen te zien. Wat ik vooral mooi vond aan het servies waren de tekeningen van de blauwe takjes op de bodem van de kopjes.
Mijn oma schonk thee, uit bladeren getrokken en bijna zwart als het uit de blauwe kan in het kopje stroomde. Met lauwwarme melk werd de drank voor mijn kindermaagje drinkbaar gemaakt. Tot mijn teleurstelling verdwenen onder de wolkjes melk de blauwe takjes op de bodem uit het zicht.

Naar aanleiding van de schrijfopdracht die over de kleur blauw moet gaan, heb ik de erfenis die te pronk staat in de verzamelkast, eens zorgvuldig bekeken.
De buitenkant van alle onderdelen is blauw-wit beschilderd en het Chinese figuurtje blijkt een vrouwenfiguur te zijn. Haar afbeelding wordt afgewisseld met blauwe bloempjes en dezelfde takjes als op de bodem van de kopjes. Op de onderkant van alle onderdelen ontdek ik wonderlijke tekens. Voor mij wordt het een reden om op internet op zoek te gaan naar de oorsprong van mijn serviesgoed. Na enig speurwerk kom ik tot de ontdekking dat ik een servies van Lange Lijs bezit. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar de afbeeldingen op internet en de website van een verzamelaar maken mij heel wat wijzer. Volgens overlevering zou ik in het bezit zijn van een MOSA-servies, de fabriek die sinds 1880 serviesgoed maakt dat gedecoreerd is met Lange Lijs, genoemd naar de Chinese vrouw in het decor die afgewisseld wordt met bloem en plantenmotieven. Tot zover klopt het, maar hoe ik ook speur de wonderlijke tekens die op de onderkant zijn aangebracht vind ik op internet niet en het doet mij twijfelen aan de originaliteit van deze erfenis. Temeer omdat mijn nog enige levende, bejaarde tante beweert dat het servies op DE-punten bij elkaar is gespaard.
Ik besluit een paar foto’s te maken en stuur ze op aan de serieuze verzamelaar die op haar website laat blijken wel enig verstand van zaken te hebben.
Gisteravond kwam de bevestiging dat ik inderdaad een Lange Lijs Mosa-servies heb geerfd en wel decornummer 726. Over een eventuele aanschaf op DE-punten blijken meer verhalen de ronde te doen, maar bewijs daarvoor is zelfs in de archieven van Douwe Egberts niet gevonden. Het servies is een gewild object voor verzamelaars, alle reden dus onze kinderen daarover in te lichten.
Voor mij blijft het een bijzondere herinnering aan de warme thee van oma.

Dit bericht werd geplaatst in (decor 726) kantig / Nanking LL servies. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s